2011. május 12., csütörtök

Gátszakadás egy törökországi ezüstbányánál


Átszakadt fala az Eti Silver Corporation ezüstbányájához tartozó három szakaszból álló gátrendszere egyik gátjának az anatóliai Kütahya tartományban. A cég munkásai azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a cianid tartalmú zagy bejutását a gátrendszer legalsó részébe, ahonnan az kijuthatna a környezetbe is. Frissítés: A következő napokban komoly esőzés várható a térségben, így még nagyobb a veszélye egy cianid-katasztrófának.
Az anatóliai hírügynökség beszámolója szerint a gátszakadás szombaton történt Törökország nyugati részén, a Kütayha várostól 34 km-re levő Gümüş falu közelében. A cég munkatársai most a gátrendszer megerősítésén dolgoznak.
A beszámolók szerint a gátrendszerben mintegy 15 millió köbméter cianid található, amely 150-szererese a 11 évvel ezelőtti nagybányai ciánszennyezés során a Tiszába és mellékfolyóba kijutott mennyiségnek.
A helyi környezetvédők aggódnak a helyzet miatt. A Török Mérnöki és Építész Szakszervezet (TMMOB), Környezetmérnöki Kamara és a Greenpeace is a kolontári vörösiszap-szennyezéshez hasonló katasztrófa veszélyére figyelmeztet, és követelik az üzem azonnali, teljes mértékű leállítását. A Greenpeace értesülései szerint ugyanis nem állíták le az üzem minden tevékenységét. A TMMOB szerint a cianid felhasználásával történő bányászat minden esetben halált, éhezést és szegénységet von maga után.
A környezetvédelmi minisztérium munkatársai szerint nem történt ciánszennyezés.
Vasárnap mintegy 250 fő gyűlt össze Aliköy, Dulkadir, Gümüş, Kızılcakaya és Köprüören településekről a létesítmény előtt, tiltakozva egy esetleges ciánszennyezés kockázata ellen. A hatóságoktól azt követelték, hogy tegyenek meg mindent, egy a kolontári vörösiszap katasztrófához hasonló baleset megelőzése érdekében.
A Today's Zaman beszámolója szerint válságcsoportot hoztak létre a gátszakadás után a tartományban. A tartomány kormányzója tiltakozó lakóknak azt mondta, hogy ellenőrzésük alatt tartják a gátrendszert. Ugyanakkor felvetette, lehetséges, hogy ki kell majd telepíteni a környékbeli falvak lakosságát.
Murat Taşdemir, a Környezetmérnöki Kamara elnöke, aki a helyszínen járt, arról számolt be, hogy egy esetleges katasztrófa következményei beláthatatlanok lennének. Minden attól függ, hogy a gátrendszer alsó darabja kibírja-e a rá nehezedő terhelést. Amennyiben átszakadna a legalsó gát is, többszázan meghalhatnának, és ez véget vetne a földművelésnek is a térségben. Taşdemir a lakosság mielőbbi kitelepítését sürgeti.
Az Eti Silver gümüşi vállalatának elnöke, Vahit Yıldız ugyanakkor tagadta a veszély mértékét. Állítása szerint nincs veszély. Új gátat építenek, és a cianid tartalmú zagyot átrakják abba.
A helyi lakosság viszont rendkívül aggódik. Ők azt hallották, hogy a legalsó gát három óránként 1 cm-t mozog előre. Egy hónappal ezelőtt már volt szivárgás, és akkor további négy vagy öt méterrel toldották meg a gátat.
A zagytározó területe 110 hektár, 1985-ben helyezték üzembe.
Frissítés (kedd, 16.45.)
A Hurriyet Daily News arról ír, hogy a következő három napban végig esni fog Kütahya tartományban, amelynek következtében a cianid tartalmú zagy túljuthat a gáton.
Az előrejelzések szerint a környéken holnap a sokévi átlagnál ötször több eső várható, aminek következtében nagy az esélye annak, hogy a legalsó gát is átszakad, ezzel komoly ciánszennyezést okozva a térségben. Murat Taşdemir, a Környezetmérnöki Kamara elnöke ezért a környék azonnali kitelepítését sürgeti.
(GAIA Sajtószemle)
Források:
- Cyanide dam collapses in western Turkey (Hurriyet Daily News)
- Environmental disaster looms in Kütahya after tailings failure (Today's Zaman)
- Turkey's Kütahya at major risk from potential cyanide spill, experts say (Hurriyet Daily News)
- Kütahya on alert against cyanide release after collapse of tailings dam (Sunday's Zaman)
- Heavy rain in Kütahya could turn dam failure into 'fatal catastrophe' (Hurriyet Daily News)


Ciánszennyezés fenyeget Törökországban?


Ciánszennyezés veszélye fenyeget az Eti Silver Corporation ezüstbányájához tartozó törökországi zagytározónál. Az anatóliai Kütahya tartományban található három szakaszból álló gátrendszerének két gátja átszakadt a hétvégén. A szakértők szerint bármikor átszakadhat a harmadik gát, főleg, hogy napokban komoly esőzés várható a térségben.
Tegnap reggel arról számoltunk be, hogy átszakadt fala az Eti Silver Corporation ezüstbányájához tartozó három szakaszból álló gátrendszere egyik gátjának az anatóliai Kütahya tartományban. A Hurriyet Daily News tegnap délután viszont már azt írta, a hétvégén két gát is átszakadt.
Tahir Öngör geológus mérnök szerint a harmadik gát bármelyik pillanatban átszakadhat. A legrosszabb esetben a cianid- és nehézfémtartalmú zagy a Sakarya folyón keresztül akár még a Fekete-tengerbe is bekerülhet.
A lap azt is írja, hogy a következő három napban végig esni fog Kütahya tartományban, amelynek következtében a cianid tartalmú zagy túljuthat a gáton.
Az előrejelzések szerint a környéken ma a sokévi átlagnál ötször több eső várható, aminek következtében nagy az esélye annak, hogy a legalsó gát is átszakad, ezzel komoly ciánszennyezést okozva a térségben. Murat Taşdemir, a Környezetmérnöki Kamara elnöke ezért a környék azonnali kitelepítését sürgeti.
(GAIA Sajtószemle)
Forrás:
- Heavy rain in Kütahya could turn dam failure into 'fatal catastrophe' (Hurriyet Daily News)

Bocsa József: A búcsúnyerés feltételei

Minden bűn kártétel, károkozás magunknak és másoknak. Egy egyszerű példával világíthatjuk meg. A közlekedési balesettel, amely a legtöbbször nem is szándékos, csak figyelmetlenségből történik. De érte valaki felelős. Ha kisebb kár keletkezett, mondjuk csak az egyik gépkocsiban, a kár kijavításának a menete a következő. Ha a károkozó elismeri felelősségét, őneki kell kijavítania az okozott kárt. Ha van érvényes felelősségbiztosítása, a biztosító átvállalja a sérült gépkocsi javításának a költségeit. De a vétlen félnek is sok utánajárásába, fáradságába kerül, amíg kijavítják autóját. Ha olyan nagy kár keletkezett, hogy meghalt valaki, akkor hiába fizetne a biztosító, a meghaltnak és a hozzátartozóknak az nem igazi kártérítés. A meghalt ember nem támasztható fel. Az ilyen nagy károkat csak Isten tudja jóvátenni. Ezt teszi Jézus a megváltásban.
Az el nem ismert, meg nem bánt bűnökért, károkért örök büntetés, kárhozat (pokol) jár. A helyreállítás, vagyis a károkozás előtti állapot visszaállítása Jézus megváltása által két lépésben történhet.
1.     Lépés a bánat. Isten minden bűnt megbocsát, amit az ember megbánt.
2.     Lépés a károk kijavítása. Ez történhet:
a) Halála után leszenvedi az ember a tisztítótűzben a bűnei által magának és másoknak okozott károkat. Megtisztul azok következményeitől.
b) jóváteszi az ember jócselekedetekkel itt a földön.
c) búcsúnyerés által.
A búcsúnyerés a jóvátétel egy formája. Jócselekedetet bárki végbevihet, búcsút csak katolikus ember nyerhet. Kétféle búcsú van: részleges búcsú és teljes búcsú. A részleges búcsú kisebb mértékben hozza helyre a károkat, a teljes búcsú nagyobb mértékben. A búcsú elnevezés azt jelenti, hogy az ember elbúcsúzhat az ideiglenes büntetéstől, ami a megbánt bűneiért jár. Isten, mintegy amnesztiával, elengedi a hátralévő büntetést.
Milyen feltételek megléte esetén nyerhető részleges búcsú?
1.     Kell hozzá a kegyelem állapota
2.     a részleges búcsú elnyerésének szándéka
3.     az előírt ima vagy cselekmény elvégzése. Például a legtöbb ismert ima elmondása, állapotbeli kötelességeink teljesítése, böjt, vagy az irgalmasság testi-lelki cselekedeteinek a gyakorlása.
Mik a teljes búcsú feltétételei?
1.     A kegyelem állapotában kell hozzá lennünk. Ha szükséges szentségi gyónást kell végezni.
2.     szentáldozás, lehetőleg a teljes búcsú elnyerésének napján
3.     a teljes búcsú elnyerésének a szándéka
4.     mentesség minden bűnhöz, még a bocsánatos bűnökhöz való ragaszkodástól is
5.     imádság a Szentatya szándékára (Miatyánk, Üdvözlégy, Hiszekegy)
6.     előírt ima vagy cselekmény elvégzése Például vagy egy félórás szentségimádás, vagy egy félórás Szentírás-olvasás, vagy a keresztút elimádkozása, vagy egy teljes rózsafüzér másokkal való elimádkozása, vagy egy templom búcsúünnepén való részvétel

Tanácsok az engesztelőknek

Az engesztelés alapszabályai:
  • Családunkra, szeretteinkre, rokonainkra Jézus drága szentvérének oltalmát kérni és mindenünkre, amink van közlekedési eszközeinkre, munkahelyünkre, útjainkra, minden helyre, ahová belépünk. Kérjünk mindezekre szentvér koszorút, különösen hazánkra. Miért fontos ez? Szentek életében olvashatjuk még a leveleikre is kérték Jézus szent vérének oltalmát. A megváltó szentvérnek ereje a legnagyobb oltalmunk a gonosz ellen. A mi védelmünk az Ő vérének erejében van, enélkül a kegyelem nélkül elveszhet az erőnk, a pénzünk, az autónk, az otthonunk, de akár a sok bajtól a hitünk is. Ahogy az egyik papunk mondta: a szentvér ima nélkül az ágyból sem szabadna felkelni.
  • A barna skapuláré felvétele. Miért? A Szűzanya már Fatimában kérte az emberiséget e skapuláré viselésére a század elején. Szentatyánkat amikor lelőtték, újság cikket írtak arról, hogy viselte a barna skapulárét. Azt gondolom, ha Ő szót fogadott, nekünk is kellene, és persze viselésével részesülünk a Karmeliták kegyelmeiben is.
  • Ha az engesztelő személy okkultizmusban, mágiában, jóslásban, halottidézésben, vagy bármilyen idegen istenség (pl.Buddha szobor) tiszteletét gyakorolta, ebben az esetben elengedhetetlen a gyónás, és a papi szabadító ima, és önmagáért szabadító szentmisék felajánlása, továbbá minden nap elimádkozni a szentvér litániát a Hozsannából. Miért szükséges, sőt elengedhetetlen mindez? Sajnos, aki ilyesmikben részt vett, nagy teret adott, tudva vagy tudatlanul a túloldalnak. Nem elégséges ilyen súlyos bűnök esetében önmagában csak a szentgyónás, persze ez az első lépés, de itt ilyen esetekben a bűnök súlyossága végett szükséges a többi dolgokat is megtenni.
  • Minimum havi szentgyónás! Miért? Ha nem vesszük komolyan és mulasztunk, sajnos tapasztaljuk negatív hatását. Végezzünk életgyónást, ha eddig még nem tettük. Engesztelődjünk ki mindenkivel, meghalt haragosainkkal is, kérjünk értük szentmisét. Feltétlenül meg kell gyónni, ha hosszan nem tudtunk megbocsátani, akkor is, ha a haragosunk meghalt! Nem kedves az Úrnak a neheztelők imája, csak az engesztelők imája.
  • A szenteltvíz fontossága: Az az ember, aki áldozatot vállal más emberek lelki üdvösségéért, nagyon kedves Istennek, de annál nagyobb ellensége az ördögnek. Egy testvérünk mondta:Attól, hogy nem hiszünk az ördögben ,még van , attól ,hogy mi nem látjuk, még ott lehet, attól ,hogy most jól vagyunk, nem biztos, hogy holnap is így lesz!  Komolyan kell vennünk a gonosz létezését, és fel kell vennünk a harcot ellene, mert az ellenség komolyan harcol ellenünk. Mik azok a dolgok a Szentségeken kívül és a lelkünkben élő hiten kívül, amelyek segítenek ebben? Elsősorban a szenteltvíz, mely az Egyház egyik igen nagy szentelménye a gonosz lelkek ellen. Nagyon fontos , hogy minden nap használjuk és hetente végezzünk otthonunkban szenteltvíz hintést. Hintsük a szenteltvizet Észak, Kelet, Dél és nyugat felé és így imádkozzunk.  Szálljon ez a szenteltvíz családomra, szeretteimre, rokonaimra és mindazokra, akikért felelek, valamennyiünk otthonára! E szentelményben lévő kegyelem ereje törje meg a gonosz minden cselvetését, tervét, ártó szándékát, űzze el a betegségeket, a pokoli lelkeket, minden bajt és rosszat, és hozza el Isten áldását mindenre és mindnyájunkra, hogy egészségesen, tisztán és szabadon élhessünk! Ámen.
  • A búcsúk fontossága http://engeszteles.bocsajozsef.hu/lelkielet/a-bucsunyeres-feltetelei
  • A szent olajok fontossága: (pl.: manduriai olaj)
Idézet a könyvből. Jézus Debórának: Olaj, mely az ördög támadásaitól megvéd, az olaj a könnyek forrása, amely a kegyelemtől távol levőket gyógyítja. Így küldi ma olaját, mint a Szentélek hatalmának jelét, hogy igazak módjára cselekedjetek. Az olaj a lélek kegyelmének égő tüzében fog megerősíteni titeket, és megmutatja az újra evangelizálás útját.
A megkenés imája: Mária, Jézus megszentelt olajfájának anyja, az Olaj legszentebb Szűzanyja, érints meg minket, szeress bennünket és gyógyítsd meg szívünket, a te bölcsességeddel és a te szereteteddel.
  • Az érmek fontossága: Mindamellett , hogy hatalmas kegyelmeket közvetítenek akárcsak egy darab megszentelt , megáldott érem is óriási védelem a gonosz lélek ellen. Itt most nem szándékozom mindet felsorolni csak néhány fontosat egy – egy mondatban.
    • Benedek-érem : Viselője halálakor teljes búcsút nyer (azaz elkerüli a tisztítótüzet) ,ha hittel Jézus bocsánatát és irgalmát kéri. Ez az érem adja meg ezt a nagy kegyelmet , hogy viselője minden hétköznapi  szentmisén a Szent Atya szándékára imádkozva teljes búcsúban részesül. Aki minden nap imádkozik a Bencés rend elterjedéséért, részesül a rend érdemeiben.
    • Rosa Mystica-érem: Szűz Anya szavai : A kegyelem teljességével védelmezem ennek az éremnek viselőit.
    • Szeretetláng- érem: Szűz Anya szavai : Különleges módon árasztom ki Szeretetlángomat, és megóvom őket a gonosz lélek kísértései, támadásai közepette is.
Köszönöm , hogy meghallgattatok! Köszönöm a Jóistennek, ha csak egy kicsit is segíthettem!
                                                                                                                                               Szeretettel: E-né Zsuzsa

Az európai látnoknő (Maria Divine Mercy) által kapott üzenetek – “The Warning”

A Szűzanya üzenete a Szentek általi védelemről

2011. május 11. szerda, 22.30
Gyermekem, most már sokkal közelebb állsz az Én Szeretett Fiam szívéhez. A te utad nehéz volt, főleg, hogy ilyen rövid idő alatt tetted meg. Ez volt a Mennyei Atya parancsa, elküldött engem, hogy beszéljek veled, hogy meghívjalak erre a feladatra. Te azonnal válaszoltál hívásomra. Sohasem hezitáltál. Azért, mert az Irántam, a Te Áldott Édesanyád iránt érzett szeretet hatalmával bírsz. Én vezettelek és irányítottalak téged ezen nagyon különleges hívás felé. Kérlek, folyamatosan fordulj felém, a te Szeretett Édesanyád felé, minden nap a napi útmutatásért. Minden szent kísér téged, habár Te ezt nem is tudod. Hívd segítségül Szent Benedeket, Szent Józsefet, Szent Jánost, az apostolt, Szent Ágostont és Szent Mihály arkangyalt, akik megadják neked mindazt a támogatást, amire szükséged van. Sokkal erősebb vagy már gyermekem, csodálkozol, hogy miért. Ez azért van, mert az én Szeretett Fiam iránti engedelmességed által megkapod a szükséges kegyelmeket ehhez a különleges szent küldetéshez, amire te lettél a kiválasztott.
Az én Legszentebb Rózsafüzérem mindennapi imádkozása fontos, mert ez fog megvédeni téged a Gonosztól. Szent Benedek melléd lett rendelve, hogy mindig védelmezzen téged a Megtévesztő (Csaló) támadásaitól, így a legrosszabbakat távol tartja tőled. Imádkozz Szent Benedekhez naponta gyermekem a folytonos védelemért.
Fogadd el a szenvedést, amit az Én Szeretett Fiam, Jézus Krisztus kért tőled, és ezáltal számtalan lélek fog megmenekülni. A te különleges ajándékod a Számára, a szabad akaratod, lelkek millióit fogja megmenteni a Pokol tüzétől. Sose felejtsd el, hogy szenvedésed által mi valósul meg és azt az örömöt, hogy mindez Fiam Szent Szívéhez visz téged.
Te most az Én Fiammal való egyesülés különleges ajándékát éled át. Minél teljesebben adod át magad, mutatsz alázatot és vállalsz további áldozatokat, annál inkább segítesz majd Neki ebben a feladatban, amely oly fontos a Számára.
Légy hálás gyermekem, hogy erre a szent feladatra lettél felkérve, amely nélkül a lelkek millió nem tudnának megmenekülni.
Jöjj közelebb most az én szívemhez és engedd, hogy közelebb vigyelek a Fiamhoz. Védelmezlek és vezetlek mindenkor.
A te Szeretett Édesanyád,
a Béke Királynője

Földrengés volt ma Európában, amint azt előre megmondtam…

2011. május 11., 23.00
Én szeretett leányom, ma az Európában történt Földrengés, amiről beszéltem neked néhány hónappal ezelőtt (megj.: március 18-i üzenet), ma bekövetkezett Spanyolországban.  Más ökológiai események,  egy vulkánkitörés, áradások és egy hőhullám   fogja ezt követni Európában.  Figyelj ezekre az eseményekre és a történésük idejére, mert ez fogja bizonyítani, hogy ezek az üzenetek  Tőlem, Jézus Krisztustól származnak.
Szeretett leányom, Ez az Én Atyám keze, aki  a büntetést szabadítja a világra, hogy segítsen felszámolni a bűnt. Imádkozzatok és imádkozzatok folyamatosan, hogy minél többen megtérjenek, és ezáltal enyhüljenek ezek a katasztrófák.
Szeretett Édesanyám számos fontos dolgot magyarázott el neked ma este. Nagy szükség van a mindennapi imádságra és a Szentségimádásra – tedd ezt,  amilyen gyakran csak tudod – mert ez leányom óriási eredményt fog hozni a munkádban.
Pihenj most. Fáradt vagy. Holnap megint fogok veled beszélni. Menj békével.
A Te Isteni Megváltód,
Jézus Krisztus